Kjente Norske filmer

kon-tikiNorges eneste Oscar vinner er en dokumentarfilm. Thor Heyerdahl filmet ekspedisjonen da han krysset Stillehavet i 1947. Filmen var ferdig i 1950 og fikk Oscar i 1951. Fem norske filmer har etter 1951 blitt nominert til Oscar i kategorien «Beste fremmedspråklige film». I 1957 ble Ni Liv med Jack Fjeldstad i hovedrollen nominert. Filmen er basert på historien til Jan Baalsrud og hans dramatiske flukt i Troms under annen verdenskrig.

Det skulle gå hele 30 år før neste nominasjon og suksess i utlandet. Filmen Veiviseren, regissert av Nils Gaup, var også den første samiske spillefilmen som noensinne var lagd. Filmen fikk god omtale i USA. Søndagsengler fikk ingen seksere i hverken VG eller Dagbladet da den kom i 1996, men filmen fikk god mottakelse i utlandet. Elling, basert på Ingvar Ambjørnsens romaner, blir i dag sett på som en kultfilm stort sett over hele verden og mange trodde også at filmen skulle vinne Oscar i 2001.

I 2012 var igjen Thor Heyerdahl i fokus i storsatsingen Kon Tiki, som ble en av de mest besøkte filmene på kino gjennom tidene. Filmen ble i tillegg til Oscar nominasjonen også nominert til Golden Globe. Dessverre gikk den heller ikke helt til topps.