Kulturelle automater

Kunst, kultur og spilleautomater på nett – har de noe til felles? Tro det eller ei – i dag finnes det en lang rekke spilleautomater basert på kulturelle hendelser og steder. Utvalget spill fortsetter å øke for hvert år som går – og kvaliteten blir stadig bedre. Når man hører ordet “spilleautomat” er det lett å sende tankene av gårde til pensjonister på danskebåten som mater de enarmede bandittene med slitne kronestykker. Realiteten er dog en helt annen…

Til glede for spillerne kan man i dag velge mellom et variert antall tema, som spenner fra det fjerne Østen til vikingtiden og Inca riket i Sør-Amerika. Det finnes knapt grenser for hva man finner på nett, og med sjansen til å vinne millioner av kroner frister det såklart å prøve seg. Kultur kan bety mye forskjellig, men vi kan alle enes om at visse ting hører inn under begrepet. Nedenfor finner du et knippe spilleautomater med kulturelt tema, med en kort forklaring på hvorfor de fortjener litt ekstra oppmerksomhet:

Gonzo’s Quest –

Gonzo’s Quest er flaggskip-automaten til den svenske spillutvikleren Net Entertainment. Her skildres historien om den spanske conquistadoren Gonzo, og hans elleville jakt etter gull i Sør-Amerika. Akkurat hvor Gonzo befinner seg er ikke godt å si, men vi la fort merke til symbolene på hver brikke. Blant annet kan vi skimte den historiske solguden Inti, som stammer fra det gamle Inca-riket. Inca-indianerne holdt som kjent til i Sør-Amerika, og nærmere bestemt de områdene som i dag omslutter Ecuador, Peru, Bolivia, Chile og Argentina. Det er ikke uten grunn at Inti har endt opp som nasjonalsymbolet til Argentina. Gonzo’s Quest byr på en herlig fortelling, basert på historiske hendelser og en svunnen sivilisasjon. Bedre blir det rett og slett ikke når kultur først er temaet. Symboler, design og lyder er autentiske og forteller oss at NetEnt har lagt mye arbeid i utviklingen.

Esqueleto Explosivo

Spilleautomaten Esqueleto Explosivo leveres av selskapet NYX Gaming og kan spilles på en rekke casinoer, og byr på ellevill feststemning fra start til slutt. Her reiser vi nok en gang over dammen, men denne gangen til Sentral-Amerika og Meksiko. Hvert år avholder landet den store folkefesten Día de Muertos, eller det som på norsk kan oversettes til “de dødes dag“. Hensikten er å hedre de døde ved hjelp av fengende mariachi musikk, sang og dans. Meksikansk kultur er spennende til å begynne med, men enda bedre blir det i denne spilleautomaten. Her følger vi en gjeng syngende skjeletter som kan gjøre deg ekstra rik på kort tid. Samtidig hører vi den lystige folkemengden og fyrverkeri som smeller i bakgrunnen. Til tross for det smått “morbide” temaet er det vanskelig å ikke trekke på smilebåndet i det hodeskallene synger samstemte mariachi-toner.

Emerald Isle

Nok en gang er det NYX Gaming som står for utviklingen av en spilleautomat med kulturelt tema. Her vender vi snuta mot Irland og regnbuens ende, der legenden sier det skjuler seg en gryte med gull. Emerald Isle er basert på folkehistorien om den irske leprehaunen, eller det som kan best sammenlignes med en “grønn gnom”. Den lille urokråka skal visstnok være ekstra glad i øl, gullmynter samt det å lure folk. Ikke minst bringer han lykke med seg hvor enn han går. Med rødt skjegg, gullmynter og regnbuens farger har automaten det som trengs for å inkluderes på lista vår over automater med kulturelt tema. Skal vi dra noen paralleller til Norge blir nok fjøsnissen det nærmeste vi kommer, men det spørs om den irske gnomen er like glad i grøt med mandel og kaldt vær!

Mystic Dreams

Mystic Dreams er en episk spilleautomat levert av utvikleren Microgaming, der temaet er amerikanske indianere. Spillet er som hentet ut av filmen Dances with Wolves med Kevin Costner i hovedrollen. Her tar vi turen til de øde Dakota-slettene der Sioux-indianerne overlever ved hjelp av tipier, bøffel-jakt og mystiske tradisjoner. Hva som kan kalles “kultur” er åpent for diskusjon, men dette spillet bør absolutt være av interesse. Indianerne har hatt enorm påvirkning på USA, og den moderne underholdningsindustrien. Tusenvis av filmer, bøker og dokumentarer er basert på livet til Sioux indianerne, og resten av det amerikanske ur-folket. Det gjør spilleautomaten Mystic Dreams til en naturlig del av listen vår, og sjansen til å vinne millioner av kroner er kronen på verket.

Sammendrag

Spilleautomater med kulturelt tema finnes det nok av på nett, og det gjelder kun å velge riktig når man først har sjansen. At automatene har et historisk tema er tross alt en stor fordel, og noe man bør sette pris på. De stusselige enarmede bandittene med 7-tall, kirsebær og sitroner tilhører fortiden. I dag setter nordmenn og andre spillere mye høyere krav til kvalitet, og spilleautomatene er derfor nødt til å formidle en ekte historie. Om man reiser tilbake til 1500-tallet sammen med conquistadorene, eller besøker Sioux-indianerne har lite å si. Målet er å kunne kose seg med et fengende tema som får de små grå til å jobbe hardere!