Musikk i distrikts-Norge

OnaOm du trodde at man må ta seg inn til byen for å gå på konsert, tok du feil. Du tok like feil om du trodde at folk på landet bare melker kuer og kjører rundt i rosa Volvo’er. Nei, det finnes liv utenfor byene. Distrikt-Norge er minst like fargerikt og spennende som de større byene. Norge et et musikalsk land med en lang og rik historie bak seg. Folkemusikken blomstret opp på 1800-tallet, og denne glade, raske sjangeren kom ikke fra noen storby – nei, den slo rot på bygda og spredde seg utover.

De fleste har vel hørt om Ole Bull, men de færreste vet at han slettes ikke var fra Bergen, men fra Lysefjorden i Os kommune. Ja, Ole Bull var en liten bondegutt fra bygda i Hordaland. Så har vi en annen norsk legende, Jan Garbarek. Den kjente jazzmusikeren opptrådte som regel i Oslo og bodde nesten hele livet sitt i Tigerstaden, men han vokste opp i Østfold, nærmere sagt i landsbyen Momarken ved Mysen i Eidsberg kommune. Musikk fra distrikt-Norge baner seg ofte vei inn mot storbyene og det er ikke sjeldent man ser folk fra landet opptre på scenen i både Oslo, Bergen og Trondheim.

Distrikt-Norge setter fyr på oss, gir oss ferske låter å svinge oss etter, men like raskt som de kom inn til byen drar de også hjem. Man føler seg nemlig bedre på landet. Man har en viss frihet, en stressfri atmosfære som man savner i storbyene. Distrikt-Norge har friheten til å utforske, til å eksperimentere. De kan prøve ut nye melodier uten at massene latterliggjør dem. Ute på landet er man nemlig omringet av venner og bekjente som støtter og hjelper deg på veien oppover. Inne i byene er det som regel omvendt – der er det hver mann for seg. Kanskje er dette en av grunnene til den enorme populariteten rundt musikkfestivaler i distrikt-Norge?

Musikkbegivenhetene i Oslo og Bergen preges som regel av mainstream-musikk, altså det man hører på radio og ser på TV. Ute på landet har man derimot lov til å være annerledes. Se bare på Trandalblues, se på Countryfestivalen eller på den meget spesielle Periferifestivalen! Unge, spennende artister fra landsbyer og småsteder opptrer på lik linje med kjendiser som Ylvis og Motorpsycho. Det er her man får se musikkutviklingen i Norge. Det er her man får se den beste siden av distrikt-Norge. Det er her unge talenter får slått seg løs og vist bymenneskene hva de kan. Man behøver vel neppe nevne Riddu Riddu, den fantastiske festivalen med fokus på samisk kultur og musikk? Det er en musikkfestival i en klasse for seg selv.

Musikken lever, uansett hvor du er i landet. Fra Karasjok og Kirkenes til Sjåk og Porsgrunn. Musikk i distrikt-Norge er ekte, den viser sjel. Kom deg for pokker ut av den trange byen og utforsk musikken i distrikt-Norge – du kommer ikke angre, du kommer ikke tape noe. Du kommer derimot til å bli forbauset over kvaliteten og mangfoldet av norske band fra landsbyene. La deg selv gå og nyt den magiske atmosfæren!