Norges største band

dumdum-boysNorge er et musikalsk land – året rundt kan man finne spektakulære festivaler å besøke. Musikk nytes i alle kriker og kroker her i landet, og nordmenn tar godt imot alle ulike musikksjangere. Vi har alltid holdt et øre med Europa og våre gode naboer i Norden, men de aller mest kjente artistene i Norge er fortsatt nordmenn. Velg en sjanger, og en norsk artist vil imponere deg. Kaizers Orchestra er dog et eksempel på et norsk band som ikke har noen spesiell sjanger – musikken de lager er spennende, den aktiverer hjernen. Tusenvis av nordmenn setter stadig på en av skivene til Delillos eller Postgirobygget når de kommer hjem fra jobben.

DumDum Boys var ett av Norges største band i sin tid, og de samler stadig nok folk til fullspekkede konserter! Internasjonalt har man andre norske band som er lett gjenkjennelige. A-ha kapret hele den unge befolkningen med låten Take on me, mens Røyksopp revolusjonerte den elektroniske musikksjangeren med sine minimalistiske rytmer. Snakker man hiphop, er det Madcon og Karpe Diem som er Norges største band for øyeblikket. Før i tiden var det Gatas Parlament som eide scenen i hovedstaden, men de gidder neppe stresse nå om dagen – en plass i Norges musikkhistorie har de jo uansett.

Så hva er Norges største band? Skal man evaluere alle sjangere hver for seg, eller skal man komme frem til én vinner? Det blir nærmest umulig å gi karakterer, smaken varierer jo fra person til person. Man kunne ha veid opp hvor godt hver hitlåt gjorde det internasjonalt, eller hvor mange album artisten har solgt i Norge. A-ha satte jo Norge på verdenskartet med sin store hit, skal man ikke ta det i betraktning? Hva med Turboneger og deres utallige singler? Norges største band har mange fjes. En ting de alle har til felles, er at de elskes av nordmenn. Folk i utlandet hører gjerne på enkelte norske band, men lokalbefolkningen hører på dem alle. Om det nå er afrikansk-norske Tschawe fra Madcon eller den trønderske søtnosen Espen Lind, volumknappen justeres alltid oppover når en norsk artist er på radioen.

Med så mange festivaler som vi har i Norge er det en selvfølge at et mangfold av band har blomstret frem. Mange vil si seg enig i at DDE er Norges største band, men hva med CC Cowboys? De vant jo Spellemannprisen, de også? Vær forsiktig med å bringe opp slike diskusjoner utenfor hjemmet – jo mer høylytt man blir, desto flere mennesker vil slenge seg på debatten! Odd Børretzen, Jahn Teigen, hva med godeste Klovner i Kamp? Er ikke de også blant Norges største band? Seigmenn må jo også være på pallplassen, ved siden av Ylvis og Tommy Tee! Norges største band er størst i Norge. Vi beholder det beste for oss selv, så kan verden heller høre på Aqua-Lene og co. Norske artister kan man møte på byen – de går blant oss vanlige mennesker. De representerer oss på scenen og vet akkurat hva vi vil ha. Norske musikkartister er jordnære som bare det, men det er vel ikke så utrolig i et land der kongen tar trikken?