Norsk kultur i Europa

Tórshavn.old_town.4Det er deilig å være norsk, det er sikkert og visst. Vi bor i et fantastisk land som er mange skritt foran resten av verden når det kommer til velferd, infrastruktur og en forståelse av hvordan et perfekt samfunn skal bygges. Vi er ikke medlem i EU, men det stopper oss ikke fra å nyte godene av et fritt Europa uten grenser. Norsk kultur er samtidig på fremgang i Europa – ja, hvem har vel ikke hørt om det fantastiske landet Norge der alle lever godt og naturen er så vakker at man får hjertebrist når det er på tide å dra hjem? Et land der folk ikke får tjene seg rik på andres elendighet, der det ikke er en fordel i seg selv å være rik. Et land der kongen gjerne tar trikken og der kronprinsessen sykler til slottet. Norge er unikt.

Selv om vi kanskje ikke har skapt all verden på den internasjonale kulturscenen, og ei heller har kommet med noen revolusjonerende oppfinnelser, er vi et land som mange ser opp til. Ja, hadde det ikke vært så mye enklere om alle land i verden omfavnet norske lover og norsk etikk? Man kan si hva man vil om Janteloven, men den har sørget for at “rikinger” ikke føler seg for priviligerte og at arbeiderklassen ikke føler seg undertrykt.

Så hva tenker europeerne på når de hører Norge bli nevnt? Mat-interesserte vil straks kunne fortelle at verdens beste laks kommer fra Norge. Ja, fisken vår kan vi skryte av i det uendelige. Torsk, ørret, laks, sild eller makrell, det spiller ingen rolle – er fisken fanget i Norge, smaker den ekstra godt. Flåklypa Grand Prix ble varmt mottatt i kinosaler i Europa, men det måte noen år til før folk sperret opp øynene for norsk film. Vi har Joachim Trier og Axel Hennie å takke for braksuksessen norsk film har opplevd de seneste årene.

Når det kommer til musikk er det dog helt andre boller. Nevn Edvard Grieg i en hvilken som helst musikkdebatt, og alle kunstelskere vil si at den velkjente bergenseren var blant de aller beste komponistene i musikkhistorien. Jan Garbarek, A-Ha, Turboneger, Madcon – norske artister har erobret mange topplister gjennom tidene med vidt forskjellige musikkstiler og sjangere. Så har man selvsagt litterære konger som Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun og Henrik Ibsen. Hamsuns bok “Sult” studeres fortsatt på samtlige dramahøyskoler i Europa, mens Jo Nesbø er blant de mest solgte forfatterne i det 21. århundret. Edvard Munch og hans ikoniske “Skrik” er lett gjenkjennelig for de aller fleste europeere – særlig etter at maleriet slo alle rekorder på Sotheby’s i 2013.

Norsk kultur i Europa er på fremgang. Norge har blitt et eksempel på velfungerende multikulturalisme, og unge, lovende stjerner på vei fremover. Med tiden vil Norge bli et kulturland. Så mange millioner pumpes inn i utviklingen av kunst og kultur at det er umulig å feile. Med tiden vil Norge spre den nordiske fjordkulturen ikke bare til Europa, men til de andre kontinentene. Det er kun snakk om tid!