Små band i Nord-Norge

images

Med den enorme utbredelsen av musikkfestivaler og andre lignende arrangement i Norge, måtte det selvsagt komme mengder av nye band. Ellers hadde man jo ikke klart å fylle opp festivalene med artister! Det er ên ting å importere et titalls artister fra utlandet til en stor begivenhet i Norge, men med over ett hundre festivaler i løpet av året er det nærmest umulig å finne nok utenlandske stjerner. Dermed har lokale band dukket opp på kryss og tvers av landet, til og med i Nord-Norge der vinteren varer lengst og temperaturene sjelden stiger noe særlig over 20 grader.

Nord-Norge, med Tromsø i sentrum, har en så stor mengde artister og band at de til og med
har laget en egen oversikt på nettet der mange av disse lokale bandene er samlet. Ja, nordnorske band er på sitt historiske høydepunkt for øyeblikket – nordnorsk rock er særlig etterspurt, både her hjemme i Norden og i andre land, særlig USA. Buktafestivalen skal ha mye av takken for den raskt stigende interessen for band fra Nord-Norge. Denne årlige festivalen har fra tidlig av hatt fokus på promotering av lokale band fra Nord-Norge. Buktafestivalen har blitt avholdt hvert år siden 2004. Den avholdes i Telegrafbukta i Tromsø og tiltrekker tusenvis av artister.

En meget kjent artist fra Nord-Norge er Erling Riibe Ramskjell, bedre kjent som “Æ”. Vidar Vang er en annen nordlending som har skapt overskrifter – denne narvikingen er også stadig å se på Bukta. Neograss, er et lite band fra Nord-Norge som spiller progressiv rock og har nettopp sluppet sitt debutalbum. Snakker man hardrock, er det Kråkesølv som gjelder – bodøværingene har blitt suksessfulle etter å ha lagt ut sitt første album på nettet helt gratis. Slik holdning til musikkindustrien kan man bare klappe for! Motorpsycho og DumDum Boys er to velkjente band fra Trondheim, men det kan diskuteres om man kan regne Trondheim som Nord-Norge. Oslofolk regner jo alt nord fra Gjøvik til Nord-Norge, mens trønderne bare fniser av slike tullete holdninger.

Ser man på andre små band fra Nord-Norge, kommer gjerne Feskekrok og Jack Stillwater opp som band med en lysende fremtid. Begge lager røff, hard musikk som samtidig klarer å holde seg veldig melodisk og følelsesladd. Så har man selvsagt The Wolves, et ungt band på vei fremover med sin spesielle skatepunk-stil. De har nettopp sluppet sin aller første plate på markedet – løp og kjøp! Mining in Yukon er et annet lite band fra Nord-Norge som har klart å kjempe seg opp til uante høyder. De har kapret publikum med fengende tekster og spennende melodier. Som sagt er det utrolig hvor mye det er som foregår på musikkscenen i Norge.

Uansett hvor man reiser her i landet vårt vil man finne interessante band som spiller kul, fresh musikk. Den beste måten å oppleve små band fra Nord-Norge, er å ta turen til Tromsø når Buktafestivalen er i gang, eller ta seg over til Riddu Riddu-festivalen der samiske band får fremføre veldig spesielle låter. Det er ingen mangel på band i Nord-Norge, akkurat som alle andre steder i Norge. Man kan nesten begynne å lure på om nordmenn blir født med ski på bena og en gitar i hånda!