Svensk-norske band

3819136938_fa4f3e5354_zNordmenn tuller med svensker minst like mye som svensker tuller med nordmenn. Alle svenskevitser du har hørt finnes også i Sverige, bare at handlingen er omvendt. Fra sidelinjene kan det se ut til at nordmenn og svensker er altfor røffe med hverandre og noen kan komme til å tro at vi har et anstrengt forhold, men sannheten kunne ikke vært mer motsatt. Norge og Sverige er to søsken som elsker å presse hverandre til det ytterste. Samtidig er vi fortsatt søsken, og et kjent uttrykk sier at like barn leker best. Hører man svensk tale når man er på ferie i Thailand, går man gjerne bort og sier hei. Ser man et svensk flagg i 17. mai-toget, er det vanlig å gå bort og gi søta bror en klem.

Norge og Sverige er tett bundet opp mot hverandre – en ordentlig konflikt er nærmest umulig, ikke engang i teorien. Se bare hvor tett vi samarbeider gjennom Nordisk Film og gjennom musikken. ABBA regnes som et svensk band, men den ene A-en står jo får Anni-Frid Lyngstad fra Nordland! Jan Garbarek spilte i kvartett når han begynte sin ferd mot toppen, og den svenske Bobo Stenson var med helt fra start. John Olav Nilsen og Gjengen innledet for noen år tilbake et samarbeid med svenske Kristian Anttila – sammen produserte de hiten Josefine som ble spilt på norsk radio fra morgen til kveld. På begynnelsen av 2000-tallet var også det svensk-norske bandet Hello Goodbye meget populært. Listen fortsetter – det er så mange svensk-norske (eller norsk-svenske) band som har dukket opp de siste årene at man virkelig kan begynne å se på det som en sammensveising av kulturen i våre nordiske land.

Norske artister bør slå igjennom i Sverige for å nå topplistene – det samme kan sies om de svenske artistene i Norge. Jeja Sundtröm er en svensk sangerinne som gikk sammen med flere norske musikere og skapte et band i 2013 som fikk meget god respons i Nord-Norge. Ja, sammensveisingen er ikke bare forbeholdt Tigerstaden og omegn! Om man tenker tilbake på Melodi Grand Prix i fjor, kan man huske en fantastisk norsk-svensk opptreden i semifinalen. Der gikk nemlig norske Thea Leora Oskarsen og svenske Hilda Stenmalm sammen og fremførte den vakre sangen “Best Friend’s Boyfriend” som kapret tusenvis av stemmer. Enkelte norske band har lært seg å synge på svensk for deretter å dra på turne i Svea, mens svenske band like gjerne opptrer på norsk både hjemme i Sverige og i Norge. Slikt skaper harmoni og forståelse mellom våre to Skandinaviske land.

Med tiden vil antallet svensk-norske band bare stige, og med litt håp og tro vil vi kanskje kunne danne en kulturell allianse? Det gjelder nemlig å hviske bort grenser og fjerne selvgodheten. Vi er brødre, et folk det er umulig å skille. Et norsk band har tatt steget helt ut og kalt musikkgruppen sin for Sweden, noe som fikk sterke reaksjoner fra enkelte eldre kritikere med skylapper foran øynene. Bravo, sier vi! Riv ned de mentale murene og omfavn de nye mulighetene et åpent Skandinavia har gitt oss!